Wooden Secret Base  completion2020.8

"photo by Toru kitamura"

Japanese

English

我々はこの器を「wooden secret base -木製秘密基地- 」と呼ぶことにした。
高松市街中心部にある鉄骨造二階建てのこの建築は、一人暮らしの住まいとしての器である。クライアントからは、テレビドラマ「傷だらけの天使」のセットをイメージさせる昭和的でアバンギャルドな空間提案を求められた。
主人公がペントハウスに自由奔放に生活をするように、今回の住宅も自由を許容できる器と無骨さが必要であると感じた。機能として必要なキッチンや水回りのみ場所を設定し、家具のレイアウトのみで自由に住まう。その住まい方を許容できるだけの大容量空間とするため鉄骨造を選択。全体の1/4を占める巨大な吹抜けを配し、1・2階が仕切りなく繋がる巨大なワンルーム空間を構成した。
内部の多くは構造体露出、床壁はモルタルとし、無骨な雰囲気を醸し出す。それらを覆うように外装に木製の板を張ることて遊び心あふれる外観を生み出した。
一階にはLDK・水まわりとガレージを配置し、ガラス張りのガレージは生活空間と一体化させている。
二階はプライベートゾーンとして、寝室とセカンドリビングを配置し、部屋の隅々までが見渡せる空間とした。
インテリアには多くのビンテージ家具やペンダントライトが配置された。
無骨な室内空間と相まって、中に入ると、時代を遡り別世界に足を踏み入れたような錯覚に陥る。
We decided to name this vessel "A Wooden Secret Base".
This two-story steel-framed building is located at the center of Takamatsu city, made for single living purpose.
Living here, the client wanted to imagine the set of the TV drama "Angel full of scratches". So, we were asked to propose a Showa-era like avant-garde space, just like the protagonist, who lives in a penthouse freely.
Thus, we felt that this house also needed a vessel that allows freedom as well as a sense of ruggedness.
As to function properly, a place is set only for the necessary kitchen and water area so that one could live freely only with the furniture layout.
A steel structure is selected to create a large-capacity space that allows free living. A huge atrium that occupies 1/4 of the whole building is arranged to form a huge one room space where the 1st and 2nd floors are connected without any partitions.
Most of the interior is exposed to the structure, and the floor walls are made of mortar, creating a rugged atmosphere.
A playful appearance is created by putting wooden boards on the exterior to cover them up.
LDK / water area and garage are located on the first floor. And the glass-enclosed garage is integrated with the living space.
The second floor is a private zone with a bedroom and a second living room
where the space overlooks every corner of the room.
Many vintage furniture and pendant lights are placed for the interior decoration. Coupled with the rugged interior space, when you go inside, you get the illusion of going back in time and stepping into another world.

▲ページトップ