O-HOUSE completion:2007.08

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

敷地は福山市内の閑静な住宅地の一角である。周囲が住宅地の為、風、光、熱、視線、多種多様な要素が飛び交う敷地環境において必要な要素を抽出し不要な要素を排出、遮断する。そのような“ろ過装置”を一枚の浮いた壁で解決する計画とした。壁の下部の隙間は南北方向に対して風の通り道としての役割を与え、壁の上部開口は道路側の視線を遮りながら北側の柔らかい光を室内に落とす事を目的としている。同時に室内こもった熱を外部に排出できる装置として計画している。
The site is located in a quiet residential area in Fukuyama city. As the site is in the residential area, we tried to eliminate or cut off unwanted elements and select required elements in this environment where various elements such as wind, light, heat, visual line exist. We planned to use a floating wall as filtration device to solve this. The gap at the bottom of the wall play a role as the wind path from north to south and the opening in the upper wall will give soft light from the north to the room while blocking the line of sight from the street. Also the wall will play a role as the device to discharge the heat from the room to outside.

▲ページトップ