Locomotive Hills completion:2014.10

photo by Toru Kitamura

Japanese

English

「豊かである」ということ~その意味を考え続けながら取り組んできた建物である。
ひとことに豊かと言ってもその要素は様々な視点に鑑みる必要があり、同時に我々の建築に対する指針も常に問われ続けた。人と建物の関係性について、時に原点回帰しながら今という時代を見つめ、その考察を積み上げた結論がここにはある。
この建物はデイサービスセンターである。広島県福山市の市街地より車で北に10分程度、
緩やかな坂道の途中にあり、その先にはなだらかな森の稜線が続いている。敷地は東西に細長く、南北は民家が接近している。施設の性質上十分な駐車場を確保する必要があり、建物は敷地の東奥に配することにした。この配置は利便性のみに特化するわけではなく、施設の用途という側面で様々な可能性を広げている。
建物の形は「丘」を模している。先に述べた周辺風景(なだらかな森の稜線)との連続性を持たせ、町の中に緑の佇まいを表現。道路から建物までの「間」を持たせることによりそのインパクトをあえて軽減させ、人々の目に柔らかに映り込めるようにした。エントランスは緑の丘に吸い込まれるような造作を施し、室内廊下をL型に曲がった先に開放的な大空間が広がっている。この大空間は食堂ならびに機能訓練室として利用される。南北の前面硝子には縦型ブラインドを設置し、屋外フェンスに絡ませた植物とのバランスにより適度な採光を確保している。同時に開放的でありながら隣地からの視線を柔らかく遮る役目も担っている。天井部は勾配に沿って木の梁を施し、その曲線の連続性により奥行きを演出。木製の窓枠の硝子越しには屋上からしだれる蔦が風に揺れ、室内に居ながら深呼吸ができる空間づくりを適えた。また、各種の必要設備室は大空間を中心に東西に振り分け、良好な動線に配慮している。
エレベーターと室内階段からは屋上に出ることができる。建物の外部から連続している緑の丘は、そのまま屋上の庭に繋がる。木造構造であるこの建物にも、専用金属防水により屋上緑化を実現させることができた。耐荷量から専用土の厚みと植物の種類を決定、繊細な樹木は地下支柱によって安全に埋め込まれている。緩やかな勾配を利用しながら歩行路を設け、そこには細かな砂利状の溶岩石を敷き詰めている。この砂利の採用は、視覚的な美しさと共に、軽量および皮膚感の良さといった効能を考慮してのことである。靴底を通して優しい刺激があり、さらに踏み込みの柔らかは関節への負担が軽減される。微妙な勾配に曖昧な境界で植え付けた植物は大半が宿根草であり、職員の方々のメンテナンスの軽減を考慮した。また多種のハーブや花瓶の花も、庭から摘み取ってそのまま施設の生活に取り込むことができ、その小さな設えこそが室内外の空気を同化させる役割となる。さらに小さな畑と広々としたデッキは、利用者が自由に楽しめるスペースとなっている。
医師である施主様は、医療の現場における植物の効用に重きを置いておられた。心理的・生理的・身体的・環境的見地から、人の尊厳がどのように守られ慈しまれるべきかを深く考察され、その想いを我々に託して下さった。我々はそれを受け、視覚、触感、香りといった原始的な感覚の領域を大切にしながら施設の全体像を構築していった。
近年、ケア施設はその需要の高さから各地で数多く建設されている。限られた敷地の中に必要機能の確保とできるだけ多くの人数の収容を考えたい場合、その総面積に極力無駄を省いた設計を施していく傾向が見られる。この度我々が採択した建物の配置や施設全体の設えは、必要機能を満たしつつも「余裕」という観点から離れることがないよう進められてきた。「余裕」とは、人々の心にもたらされる「豊かさ」のひとつである。冒頭でも記載した通り「豊か」とは、個々様々な視点から幾通りもの捉え方ができるものである。心にもたらされる「豊かさ」は非常に曖昧で簡単に明言できるものではないが、建築という領域からこの施設を考えた場合、我々の追求した答えはこの建物のかたちに辿りついた。
施設は既に開所されており、利用者とスタッフの方々の明るい声が聞こえてくる。帰路につく女性が、スタッフの方の手を取りゆっくりとエントランスを歩いていた。訪問していた我々に「ここも歩くことで運動になるのですよ。」と話して下さった。エントランスからは比較的長い駐車場を抜けて道路に出る。しかし緑を眺めながら歩を進めるひとときは、散歩の気分になれる~とのこと。道路を歩きながらこの施設を見て歓声を上げる子どもたち。歩みを止めてしばし眺める多くの人々。そこには利用者やスタッフの方々との会話が生まれる場面も見られる。今後は「地域の方々と共に楽しめるイベント」の企画も考えられていくようだ。この施設が持つ可能性には夢がある。
この施設の名称である「ロコモティブ・ヒルズ」は「運動機能の丘」という意味に通じる。
四肢の訓練に特化するのみではなく「丘」を風景と捉えることによって、景観的豊かさも表現されている。この名称には施主様の深い想いが込められており、我々が建築を通してその一端を担うことがでたとしたら、それは大変幸せなことである。

河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
“Abundance”----We have been pondering the meaning while working on this facility building. The word must be contemplated from various perspectives and this led us to continually question our architectural policy. By going back to the very basics at times, we have reflected on the relationship between human beings and architecture in the current world. The conclusion of these considerations are present here.

This is a senior day-care center located in the northern suburbs of Fukuyama city, Hiroshima prefecture, about 10 minutes by car from downtown. It sits on a slight slope with a low, gentle ridgeline of woods beyond. The site is elongated eastward with a road to its west, and adjoined by private homes on the north and south sides. The center, by its very nature, needed ample parking space, so it was positioned on the far east side of the property. This placement was not only for convenience but expanded the possibilities for the multiple purposes of the facility.

The shape of the building is modeled after a “hill.” By creating continuity with the surrounding scenery mentioned above (the gentle ridgeline of woods), we aimed to define a green zone in town. The “space” from the road to the building eases its strong impact by letting it gently come into view. The entrance is designed to feel like one is being drawn into the green hill, followed by an L-shaped indoor hallway continuing into a large spacious hall. This expansive space is used for dining, as well as a functional training room. The vertical blinds installed along the glass on the north and south walls ensure moderate light while balancing with the greenery entwined in the outdoor fencing. It gently blocks the line of vision from neighboring homes while at the same time feeling open. Wooden beams are installed along the pitch of the ceiling and the continuity of their curve renders a depth. Through a wood-framed glass window, we see the wind blow vines overhanging from the roof. This enables users of the facility to enjoy a good breeze while being indoors. Each required equipment room is situated on the east and west sides around the large space to facilitate traffic flow.

The roof of the building is accessible by elevator and indoor stairs. The green hill extending from the building exterior is connected directly to a roof garden. A specialized water-proof metal material enabled this wood-structured building to have the roof garden. The thickness of soil and the kinds of plants used were decided by considering the weight endurance of the roof. Delicate trees are secured by underground supports. Walking pathways were installed by making use of the gentle slope and gravel-type lava stones. These stones are not only visually beautiful, but light and comfortable to the touch. It moderately stimulates the soles of the feet while its softness reduces stress on body joints. Plants randomly arranged along an undefined boundary on the slope are mostly perennials so as to minimize maintenance by staff. People can pick a wide variety of herbs and flowers to bring indoors to decorate. Such arrangements assimilate the air in and out doors. Moreover, a small kitchen garden and a spacious deck are spaces for the users to enjoy freely. The client, a medical doctor, puts emphasis on the effect of plants in a medical setting. From psychological, physiological, physical and environmental points of view, he has deeply contemplated how human dignity should be protected and cherished, and relayed his thoughts to us. Accordingly, we have developed the whole image of the facility, taking into account basic human senses such as sight, touch, and smell.

Recently, due to rising demand for care facilities in Japan, a great number of them have been constructed. However, we see many care centers minimize their whole site area in order to accommodate as many people and required functions as possible in a limited space. We have tried to design this facility by maintaining “ample room” without compromising required functions. “Surplus or roomy” is a kind of “abundance” in people’s mind. As mentioned above, the word, “abundance” has various aspects. “Abundance” in mind is very subtle and cannot be clarified easily. Trying to express it in an architectural sphere, we arrived at this shape for the building.

The care center is already open. We hear the merry voices of its senior users and staff. An old woman was walking slowly in the entrance area with the help of a staff member. She said to us, “Even a short walk in the entrance area gives me a workout.” From the entrance to the road through the parking lot is a comparatively long walk for the aged. But even a short walk, viewing the greenery planted on the facility building, gives the feeling of a leisurely stroll. We see children letting out a cheer as they walk by the facility, and people stopping to look at it. These situations can lead to interaction between the seniors, staff and community. The care center is planning to hold various events that can be enjoyed with the local community. There is a dream in the possibilities that the facility holds.

The name of this facility, “Locomotive Hills,” signifies “a hill of activity and movement.” It expresses not only training of the limbs for mobility, but also scenic abundance through the use of a “hill” as landscape. This name embodies the client’s thoughtful concerns and we are happy to have played a part in realizing this through architecture.

▲ページトップ