Gray Rabbit completion:2005.07

photo by Kaori Ichikawa

Japanese

English

我々の事務所ではこのコンクリートの建物を、愛着を持って「Gray Rabbit」と呼んでいる。「ウサギの耳」のような形状の敷地に建っているこの住宅は、広島県三原市の市街地から北に5㎞程、のどかな自然に囲まれた山間部にある。敷地はV字型に北側と東側に延び、隣接している水田跡地がV字の中央から前面に広がっている。現地を訪れた時にその形状に驚かされたが、それらの諸条件を逆手に取り、自然に対して開かれた住宅をつくる事が可能だと考えた。設計の大きな柱は「東に対して穏やかに開き、西に対して徹底して閉じる事」。西は道路や隣家に接しているため、閉じる事が効を奏する。勿論プライバシーの確保および車の騒音対策や西日避けという目的もあるが、道路面と水田跡地から捉えられるこの住宅の表情に、徹底的にコントラストをつけたかった。湾曲して走る公道に対して周囲の田畑や小高い山、点在する建物を含めた全風景の中で、この敷地自体も個性的な形状を持っている。よって、ここに建つ住宅はその外観に明快な個性を持たせながらも、周辺風景に上手く溶け込ませることが出来ると判断した。住宅の内部においても、日の出・日の入り対し素直な設計を施している。東に隣接する水田跡地側に大きな吹き抜けスペースを設け、朝一番の光を1・2階の隅々まで取り込む事を可能にした。窓の設置は、大胆に施した天井までの大きなガラス壁に組み込み、東側面全体を視覚的に開放した。ガラス越しの風景は、遮るものが何一つなく非常に抜けが良い。素朴な風景であるが、山の緑に続く朴訥な草原(くさはら)が、実に広々として力強い。このダイナミックさを生かしきることが、建物自体のポテンシャルを上げ、同時にこの住宅にとって大きな意味をもたらすものと考えられた。1階は玄関を含めて多目的に活用できる空間とし、いわば「ファーストリビング」的な発想としている。玄関先のステップフロアには、薪ストーブと大きな掘り炬燵形状のテーブルを設置。座卓を中心にすることで、天井までの吹き抜けと、大きな窓越しに広がる風景のスケール感を楽しめるようにしている。この場所から視界に飛びこむ景色は伸びやかで豊かである。室内に居ながらにして、刻々と移り変わる色彩の変化から四季を感じ、一日の時間の流れをもゆるやかに把握できる。その時々の空の色や降雨の様子も具に体感できるため、室内の趣も多彩になる。2階には生活スペースを集中させているが、大窓と吹き抜けの効果を存分に活用した位置に「セカンドリビング」~つまりダイニングキッチンを配し、その場所を中心にして主寝室や子供室・サニタリーを設け、効率的な家事動線に配慮した。非常に開放的な住宅であるが、個室という小空間での憩いも満喫できるよう、その設えに工夫を施している。採光に恵まれた建物である分、室内温度および通風のコントロールは必須条件であった。夏場の西日による熱環境対策として、西側の敷地境界に沿わせて暑さ28㎝のコンクリート壁と、バッファゾーンとしての階段室を配置。これにより熱の影響を最小限に抑えることが出来た。また、床にベンチレーターを設置することで空気を循環させ、室温をコントロール。朝晩の涼しく新鮮な空気を室内へもたらし、熱を持った空気は自然換気により屋根面から排出させている。冬場は薪ストーブと日中の日当りが主な熱源となる。設計当時3人だったご家族が現在は4人になり、小学生の元気な息子さんたちが、屋内外を自由に駆け回りすくすくと成長されている。何せ、自然豊かで昔ながらの温かな繋がりのある土地である。前面の水田跡地も子どもたちの恰好の遊び場。近隣に派手な娯楽施設は無いものの、自然がもたらす「遊びの知恵」は、子どもたちの想像力を大いに刺激する~と、施主様ご夫婦は話して下さった。日の出・日の入りに対して明瞭な感覚をもたらす家であることから、体内時計も極めて健全であるとのこと。ご家族はおもいおもいの場所で、常にそれぞれの気配を感じながら過ごしている。豊かな生活とは何か~その意味について、このご家族が教えて下さることは大きい。更に「我が家がとても好きです。この家をずっと大事に育てていきます。」と語って下さることが、我々に大きな感動をもたらしてくれる。同時に、この言葉により設計に対する真摯な気持と指針の原点を再確認させられている。住宅は、そこに暮らす家族と共に成熟していくものであり、愛着によってその存在を進化させていく。建築という仕事に携わっている我々も、更なる進化に向け一層の努力を重ねていきたいと考えている。


河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
We call this concrete building the "Gray Rabbit" with great affection. This house which is built in a rabbit-ear-shaped site is located in a mountainous area surrounded by idyllic nature which is located in about 5km north of central Mishima City, Hiroshima Prefecture. The site extends to the north and to the east in V-shape and the adjacent paddy field is spread in front from the center of the V-shaped site. Although we were surprised by the site's shape when we visited there, we thought it is possible to take advantage of the various conditions to build a house that is open to nature. Main pillar of the design is "moderately open to the east and completely closed to the west." It is beneficial to close the west as it is facing the road and the house next door. Of course it is aimed to ensure the privacy, protect against noise and block afternoon sun but also to give complete contrast between road side and the view of the house from the paddy field site. This site has unique shape along with the curved public road, whole scenery such as surrounding fields, small mountains, and dotted houses around. Therefore, we felt that the house to be built here may obviously unique in its appearance, but it should be able to integrate successfully into that landscape. The interior of this house also has a straightforward design against sunrise and sunset. A large atrium space is provided in the east where there are paddy field in order to capture early morning sunlight in every corner of the first and second floor. The entire east was opened visually by installing windows which are incorporated into the large glass wall applied up to the ceiling. Nothing is blocking the scenery over the window and the view is very clear. While it is rustic landscape, unsophisticated grassland following the green of the mountain is strong and really spacious. Utilizing this dynamics as much as possible will raise the potential of this building itself and will add significant meaning for this residence. The first floor is designed as so called 'fast living' and has a space that can be utilized for many purposes including the entrance. A wood stove and a big hori-gotatsu style table are placed in the step floor near the entrance. By placing a low table, one can enjoy the atrium and the scale of the scenery spread out from the big window. Scenery captured from this location is rich and relaxing. And while staying in a room, one can feel the seasons with gradual changes of colors and also gently sense the flow of time in a day. As one can actually feel the rainfall or the color of the sky from inside, room will have a lot of charms. Living space are gathered in a the second floor and by placing dining room and kitchen in a position to take advantage of the large windows and vaulted ceiling, it becomes the "second living room". This area is surrounded by the main bedroom, kids' rooms and a bathroom to make the line of flow for housework efficient. While it has openness but one can also enjoy the comfortableness in a cozy private room as we elaborated the plan for this purpose. Controlling the room temperature and ventilation is inevitable as this building received a lot of sun light. To control heat from the afternoon sun in summer, a staircase as the buffer zone and the 28cm-depth concrete wall are installed along the site boundary in the west. Thus it is possible to minimize the influence of the heat. Also, room temperature is controlled by placing the ventilator in the floor for circulating the air. This will bring the fresh outside air into the room in the morning and at night and the heated air will go out through the roof by natural ventilation. The main source of the heat will be the wood stove and the heat from natural sunlight during the day in winter. At the time of the design, it was a house for 3, but now there is an addition to the family and two children grew up strong and healthy and going to elementary school now and they are running around freely indoors and outdoors. This place is blessed with nature and has warm old-fashioned ties after all. The site in front of the house used to be the paddy field and now a good playground for kids. The parents told us that although there are no fancy entertainment facilities in the neighborhood, the nature provide "wisdom of play" to kids and stimulate their imagination. Since it is a home that provides a clear sense for the sunrise and sunset, the body clock is also extremely healthy. Each family member can spend their time in wherever they like while sensing the signs of others. This family taught us the real meaning of "what the good life is all about". We are also very impressed withe their comment "We love our home. We will continue to cherish this home". At the same time, we reconfirm our guidelines and sincerity with respect to the design by their comment. A house will continue to mature along with the family who live there and it is their affection that the house will get more and more recognition. Also we who are involved in the work of architecture hope to put further efforts toward the further evolution.

▲ページトップ