駅家の家  House of Ekiya completion:2008.11

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

福山市北部の事務所併用住宅の計画である。事務所と住宅が交わり過ぎると快適さが失われ、離れると機能性が失われる。そこで前面道路から事務所、LDK、水廻り、寝室、とプライバシー性が徐々に濃くなるグラデーションのように各室をレイアウトする事で外からの視線を集める前方の事務所、視線を遮られた後方の住宅、と配置でき機能性と快適性を同時に表現できるのではと考えた。1つの建物の中に2つの用途を共存させた計画である。
It is an office combined house located in north of Fukuyama City. When the office and housing is overly mixed together, it will lose its comfortableness and when it is overly separated, it will lose its function. Therefore, we have designed the room layout as gradation from the front road starting with an office, Living/Dining room/Kitchen, a bathroom bedrooms in the order which has less privacy to more. We felt it gives more function and comfort to place office in front which is more exposed to the outside and place living space at the back where views from front will be blocked. This is the design to have two different functions coexist within the same building.

▲ページトップ