養福寺の家  House of Yofukuji completion:2008.11

photo by Shigeo Ogawa

Japanese

English

敷地は南北を道路に挟まれ、北側道路は南側国道よりも1.8m低い特徴を持つ。この敷地段差を利用し、天井高4.4mのガレージを挟むように寝室を配置し、その下に収納を設ける断面計画とした。また、ガレージにカーリフトを設置することでリビング正面に車を見ることが可能となる。南側に開かれた空間、北側に閉じた空間を対比的に配置し、二つの空間の緩衝帯として水庭を設けることで北側の安定した光をリビングに取り入れながら通風も確保することを意図とした。
The site is located between the two roads in the north and south with the feature that north road is 1.8m lower than the south national road. By taking advantage of this height difference, we designed the bedrooms to be placed in both sides of the garage which has the ceiling of 4.4m in hight and installed the storage underneath the bedrooms. In addition, cars can be viewed in front of the living room by installing the car lift in the garage. Arranging closed space in the north and opened space in the south as a contrast, water garden is placed as a buffer zone for these two spaces while securing enough ventilation & equable sunlight from the north.

▲ページトップ