都 あけぼの  completion:2014.11

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

「日本を元気にする」「日本一のホスピタリティーを実践する」そんな飲食店をつくりたいというオーナーの壮大なコンセプトに基づきこの計画は進んだ。
広島県福山市曙町の1,000㎡を超える敷地には、道路に面して既存の樹木が生い茂っていた。前店舗から共に成長してきたその樹木を残したい~というオーナーの要望に対して、我々は店舗内から木々が彩る四季折々の変化を楽しめる建築を提案した。

配置計画は、十分な敷地面積から検証し、アクセスの利便性に影響が無いと判断したため
建物の奥に駐車場を整備している。それにより幹線道路から木々に囲まれた建物が見え、駐車場からエントランスまでのアプローチでたくさんの風景を楽しんでもらうことができる。
建物はそれを覆うように既存樹木と新たな植栽により外観の雰囲気を調整している。

飲食店の外観は外部に発信する重要な顔となる部分である。外壁4面にはアフリカ原産の高密度で耐久性に優れた木材を採用した。自然素材は経年変化により特有のぬくもりを醸し出す。しかし、単に木材を用いただけでは生い茂る樹木に建物が埋もれてしまう。我々は常々、建築と植栽のバランス関係を考察している。効率・機能効果を最大限に引き出すスクエアな形態について、建物の佇まいを伝える役割を外壁から離して取付けた木製のリブに期待した。様々なサイズに区切られたリブは、視覚的に壁面の圧迫感を抑制すると同時に、時間の流れによって生じる光と影のコントラストが奥行きをもたらす。建物が発する表情の変化と程よい存在感により、樹木と建築の均衡を演出した。

飲食店にとって、内部空間は提供される料理に非常に大きな影響を与える。シーズンにより創りだされる美しい料理を引き立てるべく、来店するゲストに新鮮な驚きを与える空間にする必要があった。そのため、室内から外周部の植栽の見え方を考え、各客席には大小様々なサイズでそれぞれ位置の異なる開口部を設けている。さながら一枚の画のように切り取られた景色は各客席に個性をもたらす。生命力を感じる接地部分や力強い幹、青々とした葉。植物の体躯は眺める位置によって、実に趣深い魅力を湛える。さらに2階には4つの中庭を通路に面して配置し、動線に変化を与えた。また、エントランスから客席までの通路には富士の溶岩石を壁面にふんだんに用いている。この溶岩石は提供する料理の調理に使用することから着想を得ている。そしてその計らいは、客席まで歩を進めるゲストに料理の趣旨を語らずして伝えてくれだろう。

この建物に用いた多くの自然素材は、時間の流れと共に様々な表情へ変化を見せる。それは素材の持つ深みであり、味わいであり、この飲食店の礎となる潜在的魅力に重要な意義をもたらす。店の心である「受け継がれ、受け継ぐ歴史」に貢献し、建物も生命を宿しながら成長していく事を願っている。
"To Energize Japan" and "to perform best hospitality in Japan" are the base concept that the owner of the restaurant had in mind when this project started. On the site of more than 1,000 square meters in Akebono-cho, Fukuyama City, Hiroshima Prefecture, the existing trees had overgrown facing the road. To meet with the request of the owner who would like to keep the trees as they had grown together from the previous restaurant, ,we have proposed a building which can offer people to enjoy the seasonal changes of the tree colors from inside of the restaurant.

As we concluded that there are no influence to the accessibility based on the scale of the site, the parking lot has been designed to be located at the rare side of the building. Therefore people can see the building surrounded by those trees from the main road and enjoy the view from the entrance to the parking lot. The building is surrounded by the existing trees and the new trees planted and make a balance of the atmosphere from outside.

The exterior of a restaurant is very important as it represents it. African-origin woods with excellent durability and high density is used for four walls outside. Natural materials gives the special warmth as they ages. However, just using woods might have the risk for the building being indistinctive because of the trees around. We have always given consideration to the balance of the architecture and the plants. This building is square shaped in order to maximize the efficiency and the function and the wooden ribs attached away from the walls are used to emphasize the building appearance. Ribs has various sizes and they visually suppress the feeling of oppression from the walls. At the same time, ribs gives the sense of depth with the contrast of the light and shadow as time flows. We have achieved the good balance of the trees and the building as building has the moderate presence and the changing atmosphere.

For any restaurants, internal space has a very significant impact on the food provided. In order to bring out the beautiful dishes which varies in each season, the space needed to be something that gives the guests fresh surprise. Therefore, openings in various sizes and location are provided in each table after considering how the plants outside are seen from the room. Scenery that has been captured as a piece of art work will bring individuality to each table. Trees have green leaves, strong stem and ground part which give the feeling of vitality. Bodies of the trees have deeply interesting charm depending on where they are looked at. Four courtyards are placed along the corridor to give variation to line of flow. Also, many lava stones from Mt. Fuji are used in the wall of the corridor leading to the tables from the entrance. This lava stone is inspired by the lava stone which is being used for cooking in this restaurant. Guest will sense this intention and will get the hint of the cuisine when they walk along the corridor even though they are not being told.

Natural materials used in this building will show the various changes in their expressions as time goes by. They are the profoundness or the taste that these materials have which give important meanings to the basic underlying appeal of this restaurant. We hope that we were able to contribute to the theme of this restaurant "The history which is inherited and to inherit" and the building will prosper as it lives.

▲ページトップ