波止浜の家  House of Hashihama completion:2012.6

photo by Toru Kitamura

Japanese

English

四国今治市の国道に面した住宅街に計画した二世帯住宅である。
近くを通る国道は交通量も多く外部からのプライバシーの確保と、親子世帯の生活を良い距離感を持って分けることが出来るかが課題となった。また二世帯住宅となると自然と部屋数が増え、通風・採光に十分に配慮する必要も出てくることが想定された。
まず敷地の外周部にRCの壁を設けた。これは、交通量の多い国道からの騒音・視線を遮る為である。
次に利便性を考え1階に親世帯、2階に子世帯と大きく分けることにした。
1階は親世帯といっても家族みんなが集うことが出来る共有のLDK+水回りと、親世帯専有の居間+寝室、ガレージ玄関などの共用部と3つのボリュームに分割される。それらを中廊下型とし千鳥状に配置することで、各ボリューム間に庭が設けられ中廊下を介してつながることにより程よい距離感を作っている。またこの庭が設けられることで各居室に通風・採光を確保することが可能となっている。
2階は半透明のガラスで外周を覆いダブルスキンの構造とすることで、その内側に大きな開口部を設けることが出来、外部からの視線を遮りプライバシーを確保しながらも採光と開放感を得られる。また勾配天井によって設けられたハイサイド窓と中庭を設けることにより、2階の各居室にも通風と採光を十分確保できるよう考慮している。
敷地の外周部に設けられたRCの壁、1階に配置された塗り壁のボリューム、その上に乗るガラスの箱、勾配屋根の金属板と、積み重なったボリュームを違う素材にすることで、大きくなったボリュームに軽快さを与え、周囲に対しても圧迫感を感じさせないように配慮した。
プライバシーを確保する為に周辺へは閉じた建築であるが、ボリュームをずらして配置することで生まれるすきまを活用することにより、通風・採光に配慮された明るく快適な住環境を実現した。
It is a two-family house facing the national road in the residential area of Imabari City in Shikoku. As there is a heavy traffic in the national road, it was our challenges to protect the privacy and also to ensure comfortable living distance between two families. The two-family house naturally will have more rooms, so much attention is needed to be paid in regards to the ventilation and lighting. We have planned RC walls surrounding the site to start with in order to reduce the noise and to block the sight from the national road with busy traffic. Then, parents' home is designed to be located in the 1st floor and child's family in the 2nd floor considering the convenience. First floor, as the parents' home is divided into 3 areas, living room and bathrooms which all the members from two families can gather, dedicated living and bedroom for the parents and the garage entrance as the shared space. By setting the areas in a staggered form across central corridor, a garden is placed in each area which creates comfortable distance between the areas. Also this makes it possible to ensure the ventilation, lighting in each area.
Double-skin structure with translucent glasses is adopted for the periphery in the second floor which makes it possible to have lighting and openness while blocking the view from outside and protecting the privacy by having a large opening inside. Also, high-side window for the Cathedral ceiling and the courtyard are providing sufficient of lighting and ventilation in each room in the second floor. By using different materials such as RC wall surrounding the site, coated wall in the first floor, glass box on top of that, the metal plate of the Cathedral ceiling, on an outer peripheral portion of the site, one floor disposed coating the walls of the volume, a glass box ride thereon, and the metal plate sloped roof, it gives the feeling of lightness to the volume and does not give oppressive feeling to the surroundings. While this architecture is closed to the surrounding in order to ensure privacy, bright and comfortable living environment has been assured with ventilation and lighting which are taken into account by staggered volumes.

▲ページトップ