森脇の家  House of Moriwaki completion:2006.12

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

建物は2つの箱による構成とした。1つはプライバシーと採光を確保し快適性を得る為の明るい箱。もう1つは機能を持たせている暗く閉じた箱である。周辺条件や必要な用途を得る為に狭く暗くなる場所がある。それらを明確にし、丁寧に並べ積んでいく。そうして出来た暗い箱が生活動線に明暗のリズムを生み、限られた容積に広がりを与え、同時に各室の独立性も得られる装置となるよう計画した。
The building consists of two boxes. One is a bright box for obtaining a comfort by ensuring the privacy and daylighting. The other is a dark closed box which has another function. Sometimes the place becomes dark and narrow due to the surrounding environment or in order to use it for certain purposes. It is important to have the clear ideas of what they are and build them up carefully. The dark box based on the idea will become a device which give rhythm to the living traffic line, spaciousness in the limited volume and independency in each room at the same time.

▲ページトップ