府中の家 House of Fuchu completion:2005.05

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

コンクリート造2階建てのこの住宅は、医院と二世帯住宅を持つ併用住宅です。医院と住宅部分を回廊により区分し、既存の庭と新設する回廊の関係をどのように関連づけていくかを、設計のテーマとた。茶室・茶庭・蔵を望みながら、ガラスによって仕切られた鉄板敷きの回廊をこの風景と共に歩いていけるよう計画し 住宅部分においては自然採光と、風通しを確保する目的として光庭を設け、この中庭を隔てて親子2世帯が共通のフロアで共に生活出来るよう計画した。


河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
This concrete made two-story house is a combination of clinic and two-family home. The clinic and residential area will be separated by the corridor, thus the theme of the design is how the existing garden and new corridor will be associated with one another. It is designed so that one can walk with the sight of tea-ceremony room, tea garden and the storehouse along the corridor which has iron plate floor and partitioned by glass walls. For residential area, light court was installed to get natural light and ventilation and with this courtyard in between, two-family share the same floor.

▲ページトップ