安佐南の家  House of Asaminami completion:2007.07

photo by Kazunori Nomura

Japanese

English

広島市郊外の2世帯住宅の計画である。北側を低く抑え南側を持ち上げる単純な作法により、南側道路からの視線を遮りながら住宅の北側奥まで光を取り入れることを可能とし、その事により高低差のついた空間を利用して暖められた空気を屋外に排出する計画として、機械に頼ることなく自然の換気装置としての役割を住まいの器自体に持たせるよう考えた。ちょっとした操作により導かれた形態をシンプルで機能的に組上げて表現した住宅である。
It is a two-family house located in a suburb of Hiroshima City. By simply keeping north side low and south side up, it will block the line of view from the street in the south while receiving light as far to the north. Our plan was to give the house a role as natural ventilation system without relying on any mechanical equipment and discharge the heated air to outside by utilizing the space created with the height differences. It is a house designed to express the simple and functional solution by small arrangement.

▲ページトップ