壬生川の家 2  House of Nyugawa 2 completion:2009.10

photo by Koji Fujii(Nacasa&Partners Inc)

Japanese

English

愛媛県の伊予西条市。閑静な住宅地の東南角地に建つ木造平屋建ての住宅である。敷地は東側と南側の2方向が道路と面している。東側の交通量に対して南側の交通量は少ないため、一方はしっかりと閉じ、一方は少し後退させて開放させる配置計画を行った。家族構成は夫婦2人子供3人の計5人で、クライアント(ご主人)の趣味はロード自転車である。数台の自転車を所有しており、それらのメンテナンスやディスプレイを身近に取り入れ、その趣味を生活の中で思う存分楽しむことができる空間の確保ならびに木造住宅であることを希望された。趣味の部屋を独立させるではなく、家族の生活スペースの周りに「土間」という形で配置。普段屋外で利用する自転車を気軽に室内に搬入できることで、いつでも眺め触れることが可能である。それによって、趣味がもっと身近な存在となり得るのではないかと考えた。また子供たちとその友達の遊び場にもなり、奥様もその様子を見ながら家事ができるといった開放的な空間~つまり、家族のコミュニケーションスペースとしての機能を可能にした。この建物のキーワードは「土間」。そして最大の特徴は、大断面の集成材を用いた構造と土間を現代的に組み上げた平面計画にある。土間と家族の生活スペースに柱を設けないよう、大断面の集成材を利用して双方を引き合わせている。L型に配置した土間とその通路を利用したリビングへのアプローチや自転車のディスプレイは、空間にゆとりを感じさせる。各個室のプライバシーは、杉板コンクリートの打放壁をリビングと個室の中間に採用することで確保。さらに外部との開口部にも柱を設けず、室内空間がひとつになれるよう配慮した。平面機能を合理的に組み合わせることによって全体を構成し、自由度の高い暮らし方を楽しめる住宅を目指した。


河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
Iyoseijo City, Ehime. It is a wooden one-story house which is located at southeast corner lot in a quiet residential area. The site is facing the road in two directions, east and south. As there is little traffic in the south as compared to the east, one direction is firmly closed and the other is widely opened with some space from the road. This house is a family of 5 (three children) and the husband is enjoying his hobby of road cycling. He has several bikes and he wanted his hobby to be incorporated in their living space and would like to display and do some maintenance work of those bikes in daily life. Rather than having an independent hobby room, 'Doma' or a dirt floor has been created around the living space. At any time, they can enjoy the view of the bikes from inside of the house where usually the bikes are not to be brought in. Therefore, a hobby can even play closer role in their lives. Also kids can bring their friends into Doma area and play while the mother can watch them while doing her house chores, so the Doma also has the function as a communication space for the family. The keyword of the house is "Doma". The biggest feature of the design is the modernly combined glued laminated timber with large dimension used for the structure and this Doma. Laminated timber with large dimension is used to connect Doma and living space of the family to avoid placing any pillars there. Doma which are designed in L shape, the approach to the living room along Doma and the display of the bicycles gives relaxing atmosphere. Exposed cedar plate concrete wall is placed in the middle of living room and the private rooms to secure privacy for each room. Also, no pillars are used in the opening with the outside in order to make indoor space as one. Our goal is to give residents joy for making their lifestyle freely by combining function reasonably.

▲ページトップ