壬生川の家 1  House of Nyugawa 1 completion:2008.10

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

敷地は愛媛県西条市、交通量の多い幹線道路からは1本中に入った住宅地である。隣地周辺の環境と自然の環境を考慮し、光を得るために低くした箱、視線を遮るために高くした箱など、4つの異なる高さを持つ箱を中央に隙間ができるよう離しながら配置していく。そうすることで向かい合う箱と箱の間に外部が生まれ、採光、通風、外部からの視線の遮蔽、1階に内部の視線の抜けを作り出す。と同時に2階には箱ごとに独立性を持つ場所が作り出された。
The site is located in a residential area which is one street behind from the main avenue which has a heavy traffic in Saijo City, Emhime Prefecture. Considering the surrounding environment and the natural environment, 4 boxes which has different heights such as low box to get sunlight and high box to block the view from outside and place each of them in a way that there are some gaps in the middle. This makes it possible to have outsides between the boxes and get sunlight and ventilation and also block the view from outside while creating view inside the house in the first floor. At the same time, we created independency for each box in the second floor.

▲ページトップ