地域密着型 特別養護老人ホーム クレールエステート悠楽 Community-based Special elderly nursing home completion:2014.4

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

  岡山県倉敷市の北西部に位置する真備町は、奈良時代の偉人「吉備真備」ゆかりの地であり、作家・横溝正史が名探偵「金田一耕介」を生み出したまちとしても知られている。温暖な気候に恵まれ、豊かな自然と文化が残るこの土地に、地域密着型特別養護老人ホーム『クレールエステート悠楽』が誕生した。
 クレールには仏語で「clair~明るい」という意味がある。エステートには多岐の意味があるが、そのうちのひとつに「邸宅」という意味がある。我々が目指したのはまさに「明るさ」であり、これらの施設が持つ一般的な建物イメージに、新しい風を吹き込みたいと考えた。我々の認識における「明るい邸宅」とは、外観はもとより、そこで過ごす人々にもたらされる「心地良さ」に重きが置かれる。「人の心にもたらされる明るさ」を、建築という領域で表現すべく設計に当たった。
 建物は約7,300㎡という恵まれた敷地を有効利用し、ゆとりある平屋建ての構成としている。敷地内に自然樹形に富んだ樹木を配し、さながら木立の中に暮らす趣を追求。同時に単純な平面矩形ではなく、随所に配された中庭を囲み、あえて建物内を迂回移動しているかのような気分をもたらす形状とした。一見複雑な回路形式を採っているように見えるが、広々とした廊下を軸に移動の利便が図られ、この形状により各コミュニティが緩やかに分割されている。分断ではなく分割であり、それは壁や階層で視覚を完全に覆ってしまうことではない。ガラス越しの中庭をクッションとし、視界の抜けによって開放感をもたらすことができるよう配慮している。さらにハイサイド窓のむこうに広がる空と、風に揺れる高木の緑が相まって、建物内の大方の位置から樹木の連続性を視覚に映り込ませる構成となっている。この構成は、施設を利用するお年寄りのための「安らぎ感」の演出であると共に、ここで働く方々にもその感覚を享受して欲しいという意図がある。作業動線における効率を考慮しながら、多様かつ多忙な業務の合間に「時折深呼吸ができるひととき」を、空間風景にて提供したいと考えた。
 この建物は、耐久性を適えるためにコンクリート造を選択している。頑強な躯体でありながら、柔らかな印象をもたらすことができるよう、各共同生活室の屋根には木造を選択。また、大断面の集成材を用いて長スパンを実現。木梁を見せることで硬質な印象を緩和させ、さらにコンクリートに杉板型枠を用いることにより質感にもこだわった。床材は無垢のフローリングにオイル仕上げを選択。敷地内の植栽構成とリンクさせ、室内における圧迫感を極力排除している。人が憩う場所には、出来る限り本物の木材を使用することにこだわりたかった。身体に触れ、視覚に触れるところに自然素材を用いることは、人の心に安定をもたらすと言われている。肌感に馴染みやすく、その触感が人の五感におだやかに作用する。また、ハイサイド窓の採用は、前述のようにゆとりある視覚効果と共に、十分な採光と風の流れを確保するためであり、居住環境の向上に有効である。
 先に触れている植栽についてであるが、この建物の在り方に大変重要な要素となっている。周辺風景はのどかな田畑の向こうに緩やかな山の稜線が続く。樹木の選択および配置は、その風景に馴染むよう「優しい森」を演出している。木漏れ陽を受け、風にそよぐ緑のゲートでアプローチにつなげ、樹木の高低差でリズムを出している。落葉樹と常緑樹のバランスに配慮し、四季感を存分に味わえる構成となっている。各居室のプライバシーも、樹木や芝の傾斜で柔らかな目隠しにより保護している。
 山採りの樹木を豊富に採用したことには、自然風景の再現~「その根源にある意味あい」を表現したかったからである。森の中の樹木は様々な種類が共存している。日光を強く欲するもの、日陰を好むもの、秋深き頃に落葉する高木の傍で冴えた葉色を見せるもの。互いの生を無理なく受入れ、その集合体によって構成されているのが森であると考える。この施設にも様々な人々が集う。地域密着型であることから、訪れる人の年齢もお年寄りに限ったことではない。総じていえば、日常的に過ごすスタッフの方々を含め、幅広い年齢の人々によりこの場所が支えられることになる。我々は、森の樹木のように人々の想いが寄り添える場所であって欲しいとの願いを込めた。そして幼い頃の思い出にふと回帰できるような~昔からの日本の風景に馴染みある植物を随所に配している。共に過ごす人々と懐かしい思い出話に花を咲かせて欲しい。 葉の隙間からこぼれる光や壁に映る影、葉が触れ合う音が人々の心を潤し、眺めるだけではない 「人と生きる庭」 をつくり上げたいと考えた。そのため、建物と植栽のバランスが整った際に生まれる「快適」を追求する上で、細やかな考察を重ねることが必要であった。
 この建築の意義~最も重要な点は、利用者であるお年寄りへの「豊かな時間の提供」にある。物質に満たされ、それを当たり前に享受できている現代社会は、この方々の手によって懸命に育まれてきたものである。我々はその方々に深い敬意を込めてこの建築に向き合ってきた。
どうかこの場所が、多くの方々に長きにわたり愛される場所であってほしいと願っている。

河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
Mabi-cho, located in the northwestern part of Kurashiki City, Okayama Prefecture is the land associated with the great man "Kibino Makibi" of Nara period and also known as the city where detective character "Kindaichi Kosuke" had been created in the novel by Masashi Yokomizo. The community-based nursing home "Clair Estate Yu-raku" was born in this land which is blessed with a mild climate and rich nature and culture.
Clair means "bright" in French. The word estate has various meanings, and among one of them is "mansion". What we have aimed is exactly the "brightness" in this project and we wanted to bring a new image to this nursing home which generally other nursing homes do not have. Our concept of the "bright mansion" is not only with the exterior but also put emphasis on the "comfortableness" of the people who live there. We designed this building hoping to accommodate "brightness to the heart of the people" through the architecture.
We wanted to utilize the blessed land which has about 7,300㎡ in size and built spacious one-story home. In order to virtualize the living in a clump of trees, various natural shaped trees are planted in the site. We did not design plane rectangle building but rather, we designed multiple courtyards in the site in order to give the feeling of taking the devious route within the building when people move around. Although as complicated as it might be seen, the spacious hallway is making it easy to move and this shape helps to loosely splitting each community. It's splitting rather than dividing, therefore view is not to be blocked with the walls or layers. The open view gives the spaciousness with the courtyard through the windows. Also, the sky and the high trees swaying gently in the wind can be seen from the high side window and the continuity of the trees can be viewed from most of the places within the building. We aimed to provide this pleasure to people working here while providing seniors who visits there the peace of mind. We wanted to provide in a space scenery the "moment to breeze deeply at times" for those who are busy with diverse works while considering effective line of work flow. For durability, concrete is used for this building. Timber is used in the roof of the each common living chamber in order to give soft impression while the body of the building is robust. In addition, a long span is realized by using the laminated timber with large section. Rigid impression will be lessened by showing the wooden beam and we were also particular about the texture of the concrete and used cedar boards type frame. Oil finished solid flooring is selected. We tried to remove oppressive feeling by linking it with the planting structure in within the site. We are particular about using natural woods as much as possible in places for people to relax. It's been said that using natural materials for tangible and visible places will give people stable state of mind. They will fit into the skin texture and the touch will stimulate senses of people calmly. Also, application of the high side window will be effective in improving the living environment by securing enough lighting and ventilation in addition to the visual effect mentioned earlier. The planting in this building mentioned earlier plays quite important role. As a scenery in the area, there is a gradual ridge line of mountains over the fields. Therefore, the selection and the location of the trees were made to be seen as "friendly forest" on the basis that they will fit the landscape. Difference in tree heights will give rhythm and green gate swaying in the wind with sunlight filtering down through the trees is leading to the approach. The consideration is given to the balance of deciduous and evergreen so that people can fully enjoy each season. Also the privacy of each room is protected by those trees and the soft slope of the grass. We wanted to express the reproduction of nature and "the meaning of its root" by using many trees which were taken from the mountains. Various trees coexist in the forest. Some trees need much sunlight, some trees prefer the shades, some trees have bright colors next to the defoliated high trees in deep autumn. Forest consists of these various trees which accept each lives naturally. Various people gather in this facility. Since it is a community based facility, people in any ages in addition to the seniors will also gather. This place will be supported by the people of all age including staffs working daily here. We hope that this will be a place people support each other like those trees in the forest. We have planted trees which are very common for Japanese landscape so that they will bring back memories of childhood who see them. We hole that people enjoy talking about their memories with those who share the same space. We also wanted to create the "garden to live with the people" which shadow selected on the wall, light coming out from the gap of the leaves, sound of the leaves touching each other enrich people's heart. Therefore, much consideration is needed to pursue the comfortableness which comes from the good balance of building and the trees. The most important point in this architectural significance is the "provision of rich time" to the elderly who gather in this place. We owe these elderly for working very hard to achieve this modern society filled with material which one might take it for granted. We have been working with this building with our deep respect for those people. We hope that this place will be loved by many people for many years to come.

▲ページトップ