備後本庄の家  House of Bingohonjo completion:2005.06

photo by Takahiro Shimokawa

Japanese

English

福山市の中心部から比較的近い、閑静な住宅地に建設したこの住宅は、建物の中央に吹き抜けスペース設置し、採光・換気の為の有効な自然の空気調和システムとなれるよう計画し街中に立つ建物の機能特性を最大限に引き出す事を目的としている。吹き抜け部分をとりまくように生活スペース、パブリックスペースと分類し、生活の器としての一体感を持たせるよう心掛けると同時にBOX型状のコンクリートの箱に対して開口部をバランス良く配置し、外観デザインをリズム感と躍動感のあるデザインとした。
This house is built in a quiet residential area relatively close to the center of Fukuyama City and designed to have the atrium in the center of the building in order to have effective natural air conditioning system for lighting and ventilation and to take full advantage of the functional feature for the building in the city. We have divided living space and public space and lay them out around the atrium while giving them a sense of unity as a household and tried to give good balance of the opening against the concrete box at the same time and this resulted in the exterior design to be rhythmical and vibrant.

▲ページトップ