丘の上に建つ家  House is located on a hill completion:2013.4

photo by Koji Fujii(Nacasa&Partners Inc)

Japanese

English

愛知県尾張旭市、中心部から車で10分程の場所に「丘の上に建つ家」は存在する。
もともと宅地として売り出されていたが、敷地の半分は斜面となっている。そこで、この「斜面」という地形の特徴を最大限に活かした建物を計画することが必要となった。
敷地周辺の環境として南側に侵入路、東側は住居が隣接しており、西側敷地にも将来住宅が計画される予定である。よって、北側にのみ開く事が許されたロケーションであると判断された。高く広がる空と、遠くまで田畑の風景を臨むことができ、自然豊かな環境に恵まれている。
 家族構成は夫婦と子ども二人。車2台分の駐車場を確保するために、急斜面を掘り起こし、土留を持つ基礎を配置。同時にこの基礎を建物の空間要素である壁として利用している。地下室のようなその空間には、ハイサイドライトを張り巡らせている。それによって効果的な通風と採光を確保することができ、さらにプライバシーを保てる静かな環境をつくりあげることができた。
 また、一階部分の住居スペースには、LDK・水回りを集中させている。それにより、この敷地の特性でもある「北側のおおらかな環境」を室内に取り込めるよう計画した。景色を楽しめるキッチンは心地良く、中庭を挟んで配置した水回りはコンパクトで効率的である。視覚と動線に配慮することで、豊かな室内空間を演出することができた。
"The house on a hill" is located at about 10 minutes drive from the city center in Owariasahi City, Aichi Prefecture. It was originally marketed as a residential land, however, half of the site is a slope. Therefore, it became necessary to design a building which can take full advantage of features of the slope. Intrusion As site's feature, there is an entrance path in the south and there is another house right next to the site in the east and another house will be built in the future in the west. Thus, the only available opening will be in the north. This site is blessed with rich nature with the far view of the rice & crops fields and high and big sky.
This is a house for family of a couple with two children. In order to ensure the parking lot for two cars, a steep slope was dug and foundation with earth rationing has been set. This foundation can also be used as the wall which is the space element for the house. The high-side light are installed in this basement like space. This makes possible to keep effective ventilation and lighting, in addition to the quiet environment which ensures privacy. Moreover, kitchen, dining space and living rooms is located in the first floor. It was designed to be able to feel the quiet environment in the north which is the feature of this site in the room. Being in the kitchen is very comforting as you can enjoy the view, and the kitchen and bathroom which are located across the courtyard are compact and efficient. By taking vision and the traffic line into consideration, we were able to produce rich interior space.

▲ページトップ