三島の家 House of Mishima completion:2015.10

photo by Koji Fujii(Nacasa&Partners Inc)

Japanese

English

計画地はJR三島駅から徒歩10分程歩いた住宅地に存在する台形に近い形状の敷地である。
若いクライアント2人の為の、ローコストな住宅設計依頼であった。
変形した形状の敷地に対して平面計画を行うにあたり、全体を「くの字形」の平面計画とする事で、隣地との距離感や、西側の緑、南側の道路との関係性を生み出している。
屋根は切妻とすることで、出来るだけ外壁面の面積を抑える事により、予算と構造的なバランスのある計画を行う事とした。
2人家族の必要な部屋数は、一般的な住宅と比べ比較的少なくてよい。そこで、LDKを玄関からダイレクトな場所へ配置し、その奥へ水まわりと寝室を配置する事で住まいとしてのプライベートな空間を確保している。
室内の特徴としては、杉板コンクリートの立上がりをフロアレベルより1.5Mまで基礎と一体で打ち込むことで外壁面の仕上げを減らす工夫をすると共に、その上に土台と木製梁を設けることにより、ダイナミックで解放感のある天然素材の空間づくりを目指した。
杉板コンクリートの風合いと米松のスレンダーな小屋梁で構成された空間には、シンプルで愛らしい電球照明を高さを変えて吊り下げた。夜間には妻側のハイサイド窓からもれる生活感のある暖かい光が人々を迎え入れてくれるよう計画している。


河口 佳介 + K2-DESIGN
主宰 河口 佳介
The planned site is placed in a trapezoid shaped residential area near the JR Mishima Station which takes about 10 minutes on foot.
It was a low cost housing design request for two young clients.
To plan a deformed shaped site, we made the building shape like Japanese Hiragana く in order to create a sense of distance with the neighboring area and make a relationship with the road on the west side and the road on the south side.
By making the roof gable, we made a plan with a structurally balanced budget by suppressing the area of the outer wall as much as possible.
The number of rooms required for a family of two people may be relatively few compared to general houses. Therefore, by arranging the LDK from the entrance to a direct place, and arranging the water surroundings and the bedroom to the back, it is securing a private space as a house.
As a feature of the interior, we devised to reduce the finish of the outer wall by driving the rise of the cedar plate concrete together with the foundation up to 1.5 M from the floor level, and by providing a foundation and wood beams on it. This made it look dynamic created a space of natural materials with a sense of freedom.
In the space composed of cedar plate concrete texture and a slender rail beam of rice bran, we hung a simple and lovely light bulb light in different height. We are planning to make a small window at the gable to give a warm light to the people that visit the house in the evenings.

▲ページトップ